Blandede bolsjer

Fra filmen "Kun en 2-øre", 1954.
Mens nogen gik på jazzklubber, kiggede andre på dyr eller samlede ind i en god sags tjeneste. Menneskeliv er forskellige, og ligeledes er indholdet i denne temapakke, hvor vi har samlet blandede godter fra 1950’ernes og 60’ernes ungdoms- og børneliv. Heri finder du noget for enhver smag og til enhver pris. Fra shoppingture til dyrskuer. Fra lejrskoler til demonstrationer i frihedens og lighedens navn.

Hent dialogmateriale

For at bruge temapakken 'Blandede bolsjer' optimalt skal du hente og printe det tilhørende dialogmateriale, som er rettet mod plejepersonale og pårørende:  

  • Temapakken indeholder 8 film og klip med tilhørende dialogmateriale, som du skal downloade for at bruge pakken. 
  • Temapakkens indhold er inddelt i tre niveauer: Klip fra gemmerne, Frys filmen! og Og hvad så nu?
  • De tre niveauer indeholder klip, film og dialogmateriale af forskellige længder og med forskellige grader af kompleksitet. Dermed er de tilpasset mennesker med demenssygdomme i forskellige stadier. 
  • Du kan enten printe dialogmaterialet ved at åbne pdf'en i boksen ovenfor, eller du kan tilgå materialet løbende under hver film ved at åbne menuen.

INTRODUKTION: SÅDAN BRUGER DU ERINDRINGSBIO

INTRODUKTION For plejepersonale

For at give god pleje og omsorg til personer med demens er det vigtigt at kende deres livshistorie. Hvad gør dem glade? Hvad interesserer de sig for? Hvad gør dem triste? Hvordan skaber du som plejeperson de bedste rammer for en god og tryg hverdag?

Temapakkerne i ErindringsBio giver dig mulighed for at styrke samværet med og blive klogere på borgere på dit plejecenter. Temapakkerne er baseret på principper for reminiscensmetoden, som går ud på at styrke velvære, dialog og identitetsfølelse hos mennesker med demens gennem brug af deres egen livshistorie. Det gør man helt konkret ved at vække erindringer til live med genkendelige genstande og kulturprodukter, som knytter an til deres tidligere liv.

ErindringsBio byder på udvalgte dokumentariske film og klip fra en tid, borgerne på plejecentre måske stadig vil kunne huske. Hver film følges op af dialogmateriale, som lægger op til en samtale på baggrund af det, I ser. Film og den efterfølgende dialog skaber rammen for et fællesskab, der styrker identitetsfølelsen og højner livsglæden hos alle, som ser med.

Så tryk på ‘afspil’, og lad de levende billeder sætte gang i minderne. Tag på en fælles rejse tilbage til en tid, hvor hukommelsen stadig var intakt.

Temapakkens indhold

Temapakken indeholder 8 film og klip fra fortrinsvis 1950’erne og 1960’erne med tilhørende dialogmateriale.

Filmene kan findes her: bit.ly/højtidogfest

For at sikre en god dialog mellem deltagerne egner temapakken sig bedst til grupper på 2-5 deltagere.

Temapakkens indhold er inddelt i tre niveauer:

 

·       Klip fra gemmerne

·       Frys filmen!

·       Og hvad så nu?

De tre niveauer indeholder klip, film og dialogmateriale af forskellige længde og med forskellige grader af kompleksitet. Dermed er de tilpasset mennesker med demenssygdomme i forskellige stadier. Du kan læse mere under ‘Sådan bruger du de tre niveauer’.

Temapakkens indhold kan fint deles over flere visninger. Det står dig derudover frit for at vælge niveauer, film og spørgsmål fra, som du vurderer ikke egner sig til den eller de personer, du ser filmene med.

Du skal dog som udgangspunkt ikke være tilbageholdende med at vise en film eller stille et spørgsmål. Formålet med pakken er ikke blot at skabe en god fælles oplevelse, men også at stimulere personer med demens kognitivt og lære dem bedre at kende.
 

Spørgsmålene i temapakken skal med andre ord opfattes som springbræt til gode, personlige samtaler, hvor glæden ved at genfortælle står i centrum.

 

Sådan bruger du de tre niveauer

 

Niveau 1: Klip fra gemmerne

Her finder du en række korte klip på 1-3 minutter. Til hvert klip følger tre til fire forslag til spørgsmål, som du kan stille, efter at klippet er vist, for at sætte en samtale i gang. Spørgsmålene er vejledende og kan sagtens erstattes og suppleres af spørgsmål, du selv finder på.

§  Både film og spørgsmål på dette niveau er nemme at gå til og kan bruges sammen med mennesker med en kort opmærksomhedshorisont.

 

Niveau 2: Frys filmen!

Her finder du ét klip på omtrent 5 minutter. Da filmen er lidt lang, kan det være svært at huske alt indholdet efterfølgende. Derfor ledsages filmen af en række kort med fotos fra filmen, som I kan kigge på sammen efterfølgende. På hvert enkelt kort står et spørgsmål, som du kan bruge til at starte en samtale. Spørgsmålene er vejledende og kan sagtens erstattes og suppleres af spørgsmål, du selv finder på.

 

§  Filmene har en længde, der for nogen kan være udfordrende. Her kan billedkortene forhåbentlig fungere som pejlemærker, så selv mennesker med en kort hukommelseshorisont kan få noget ud af oplevelsen.

 

Niveau 3: Og hvad så nu?

Det sidste niveau indeholder pakkens længste film på 6-10 minutter. Filmen findes i to versioner: i den ene version er der indlagt pauser, hvor I kan stoppe filmen og tale om dens forløb: Hvad har vi lige set? Og hvad tror vi, der kommer til at ske nu?

 

I kan også vælge at nyde filmen i sin fulde længde i den anden version – helt uden pauser og afbrydelser.

 

§  På grund af filmens længde og de indsatte pauser kan film på dette niveau være svære at følge for mennesker med fremskreden demens.

Back to top

Niveau 1: Klip fra gemmerne

Her finder du en række korte klip på et til tre minutter. Til hvert klip følger 3-4 forslag til spørgsmål, som du finder i det tilhørende dialogmateriale. 

Klip 1: Kun en 2-øre (1954)

Klip 1: Kun en 2-øre, instr. Ib Dam, 1954 (speak, sort/hvid)

Denne kampagnefilm viser idylliske billeder fra julemærkehjemmene, som er er bygget og drives ved salg af julemærker, der sælges for to ører stykket.

KLIP 1: DIALOGMATERIALE

 

 

Klip 2: DKP 1. maj demonstration 1955 (1955)

Klip 2: DKP 1. maj demonstration 1955, 1955 (uden lyd, sort/hvid)

Klippet viser et demonstrationsoptog på vej til 1. maj i Fælledparken i København.

KLIP 2: DIALOGMATERIALE

 

 

KLIP 3: BLIV EN NY KVINDE (1957)

Klip 3: Bliv en ny kvinde, 1957 (reallyd, sort/hvid)

I reklamefilmen ’Bliv en ny kvinde’ hjælper en ekspedient fra Magasin du Nord en kvinde med at købe en ny bh i den rigtige størrelse.

KLIP 3: DIALOGMATERIALE

 

 

Klip 4: Dyrskuet på Bellahøj 1951 (1951)

Klip 4: Dyrskuet på Bellahøj 1951, 1951 (speak, sort/hvid)

Klippet viser dyrskue på Bellahøj i 1951. Overborgmesteren byder velkommet til skuet, der også besøges af USA’s ambassadør.
 

KLIP 4: DIALOGMATERIALE

 

 

Klip 5: Hovedstaden (1962)

Klip 5: Hovedstaden, instr. Per Larsen, 1962 (musik, farver)

Klippet viser fyraftensstemning og dans en sommeraften i København. 

KLIP 5: DIALOGMATERIALE

 

Niveau 2: FRYS FILMEN!

Med til filmen følger en række billedkort, som kan deles ud eller vises frem, når visningen er slut. Hvert kort indeholder et spørgsmål, der kan bruges til at starte en dialog. Billedkortene kan downloades med resten af dialogmaterialet, som du finder øverst på siden.

KLIP: UNG (1965)

Klip: Ung, instr. Henning Carlsen, 1965 (reallyd, sort/hvid)

I klippet fortæller en række unge mennesker om deres arbejdsliv og uddannelse.

KLIP: DIALOGMATERIALE

Niveau 3: Og hvad så nu?

Filmen nedenfor findes i to versioner. I den første version er der indsat pauser med tekster, som viser, at I kan sætte filmen på pause og tale om filmens forløb. Hvad har vi netop set? Hvad kommer der mon til at ske nu? Den anden version har ingen huller og kan nydes frit – helt uden afbrydelser!

Film: Mor er ikke hjemme (1950) med AFBRYDELSER

Film: Mor er ikke hjemme, instr. Holger Jensen, 1950 (uden lyd, sort/hvid)

Film: Mor er ikke hjemme (1950) UDEN AFBRYDELSER

Film: Mor er ikke hjemme, instr. Holger Jensen, 1950 (uden lyd, sort/hvid)

Vil du se mere?

Vil du gerne se flere gode filmklip fra gamle dage? På 'Danmark på film' kan du finde flere tusinde film og klip fra hele Danmark – helt gratis og uden abonnement.

Kontakt

Christine Bøge Lejre
Projektleder
Tlf. +45 3374 3457
christinebl@dfi.dk