Film

Martin Nielsen

1961, 6 min., Stum

Møde i Enghaveparken den 25. juni 1961, hvor Land og Folks redaktør Martin Nielsen hyldes efter sin løsladelse fra tre måneders fængselsstraf efter at have tabt en injuriesag anlagt af general Viggo Hjalf. Blandt de fremmødte ses "General Johansen" alias Svend Wagner.

Læs mere

Kommentarer

Jørgen Jacobsen fre, 12/20/2019 - 21:53

Martin Nielsen var folketingsmedlem for DKP da det danske politi på tysk forlangende, arresterede fremtrædende danske kommunister. Men det danske politi var tjenstivrigt og arresterede over 400 medlemmer. Martin Nielsen blev ikke beskyttet af sin immunitet som folketingsmedlem og måtte gå den hårde vej over Horserødlejren og i 43 til KZ-lejren Stuthoff. Dette har han beskrevet i tre bøger. Under besættelsen blev en stor del af de våben, som den aktive del af modstandsbevægelsen havde stærkt brug for, kanaliseret videre til de inaktive såkaldte ventegrupper ved hjælp af den såkaldte Lille Generalstab, som General Hjalf bla var medlem af.Dvs at der på lagre lå helt nye maskinpistoler mens de aktive sabotører mm rendte rundt med delvis hjemmelavede eller uduelige våben på aktioner. Martin Nielsen anklagede efter besættelsen denne Lille Generalstab for forbryderisk optræden men dommen gik ham imod. Læs Erik Nørgårds bøger om dette justitsmord.

CAPTCHA Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk

Tema

100 år med Danmarks kommunister

Vi præsenterer en samling af film fra Danmarks Kommunistiske Partis fortid, der dokumenterer en helt særlig politisk kultur i et parti, som siden stiftelsen for 100 år siden har haft en omtumlet politisk skæbne.