Tema

Epidemier i Danmark

Danmark har været ramt af epidemier før. I 1940’erne og 50’erne var smitteopsporing, mobile testapparater og smitteskam også hverdagskost, mens myndighederne appellerede til samfundssind. Se de historiske film, og hør Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøms syn på dem.

Af Liselotte Michelsen, kommunikationsmedarbejder, Filminstituttet

Der har raset flere voldsomme epidemier med potentielt dødelige sygdomme i nyere tid: Difteri, tuberkulose og polio (børnelammelse). Kampagnefilm og oplysningsfilm fra årene under og efter 2. verdenskrig giver et indtryk af, hvordan epidemierne blev håndteret, og hvordan det berørte befolkningen.

Her fortæller Søren Brostrøm om de historiske film – og om de epidemier, vi overvandt:

Det er slående, hvor meget der minder om situationen med COVID-19. Også dengang arbejdede man intensivt med smitteopsporing – omend det var med kartotekskort og drejeskivetelefoner i stedet for digitale databaser og SmitteStop-app. Man tog ud med mobile røntgenapparater på samme måde, som man i dag tager ud med mobile testenheder.

Filmene viser, at smitteskam og smitteskyld også fandtes dengang, fx når en tidligere TB-patient vendte tilbage til sin arbejdsplads. Temaet rummer også en kampagnefilm mod kønssygdomme, hvor tonen er dramatisk og bastant sammenlignet med nutidens kampagner.

MAP test

 

 


Liselotte Michelsen | 25. november 2020

 

EPIDEMI-FILM